Selecteer een pagina

Boek

‘Politiek sensitief aan de slag’

Het boek

Bestellen

Het boek Politiek sensitief aan de slag is voor iedereen die zijn eigen politieke sensitiviteit wil verbeteren en zo resultaat wil boeken. Directeuren, bestuursleden, beleidsmedewerkers, toezichthouders, secretarissen, ambtenaren, projectleiders en iedereen die soms uit een overleg komt en zich afvraagt: hoe zat hier de vork in de steel? De praktische tips en herkenbare voorbeelden uit dit boek geven je houvast.

Het boek

Boekpresentatie 

De boekpresentatie vond plaats bij boekhandel Donner in Rotterdam.  Locoburgemeester Vincent Karremans nam het eerste exemplaar in ontvangst. Bekijk de video voor een impressie! 

het boek

informatie

Politiek sensitief aan de slag. Balanceren naar draagvlak, samenwerking en besluitvorming

2 delen, 8 hoofdstukken, 224 pagina’s, Uitgeverij Boom

Paperback €31,75, E-book 25,50

In het boek vraagt Michel de Visser zich af wat “politieke sensitiviteit” is. Dikwijls gaan opdrachtgevers, werkgevers, leidinggevenden of collega’s ervan uit dat je over deze vaardigheid moet beschikken. Maar wat is het dan?  Wat moet je precies kunnen als je politiek sensitief bent? 

Op zoek naar het antwoord sprak Michel de Visser met ervaringsdeskundigen zoals bestuurders, politici, top-ambtenaren en recruiters. Daarnaast putte hij uit zijn eigen ruime ervaring als consultant en als bestuurder binnen en buiten de politiek. Het boek bevat de rode draad van zijn bevindingen. Hij analyseert het politieke spel op alle niveaus van de Europese Commissie tot het bestuur van de voetbalvereniging. 

Het boek bestaat uit twee delen. Het eerste deel geeft inzicht in hoe je in een politieke omgeving de situatie kunt analyseren en wat je kunt doen om resultaat te boeken. Het tweede deel gaat over de kwaliteiten die nodig zijn, valkuilen en slimme zetten en een aantal balanceerdilemma’s.

het boek

Referenties

“Zeer nuttig en leerzaam boek! Niet alleen voor bestuurders en ambtenaren, maar voor iedereen in een politiek gevoelige omgeving.”

Bas Eenhoorn

Voormalig burgemeester van onder meer Schiermonnikoog, Alphen aan den Rijn en Vlaardingen.

“Het boek maakt voor mij het ontastbare tastbaar. Goede analyse, maar ook gewoon leuk om te lezen!”

Emine Özyenici

Hoofddirecteur Bedrijfsvoering, tevens CIO van Ministerie van JenV, in 2018 overheidsmanager van het jaar.

“Geweldig hoe Michel de Visser een lastig maar belangrijk onderwerp duidelijk en gestructureerd uitlegt. Bruikbaar op alle niveaus van de organisatie, zowel in het publieke als het private domein!”

Sarah Wilton

Lid College van Bestuur Avans Hogeschool

“Mooi boek dat vlot leest. Het zet aan tot nadenken en tegelijk veel herkenning door de praktische voorbeelden.”

Bram de Klerck

Directeur-Generaal voor de Algemene Bestuursdienst, Ministerie van BZK.

het boek

hoofdstuk 9

Het denken over politieke sensitiviteit stopt niet met dit boek. Wie weet, kunnen we samen een extra hoofdstuk maken, een hoofdstuk 9. Heb jij aanvullende ideeën? Laat het weten! 

Enkele reacties zijn al gegeven:

Jeroen: Hoe verhouden politieke sensitiviteit en politieke correctheid zich tot elkaar?

Bart: Hoe moet ik programmamanagement zien in relatie tot proces- en projectmanagement in Hfst. 1?

Het boek

Recensie

“Overheid van nu” (onderdeel van ministerie BZK) heeft een artikel over het boek geschreven. Op de site van Management Tribune staat een recensie van Tino Meijn. Op de site van Managementboek.nl staan twee expertrecensies van Rudy Kor en Liesbeth Tettero.

Het boek

Interview

Binnenland Bestuur interviewde mij over het boek.

Het Nederlands Dagblad interviewde mij over het boek.